PARDUS (İŞLETİM SİTEMİ)(İLK TÜRK İŞLETİM SİSTEMİ) Kayit10
PARDUS (İŞLETİM SİTEMİ)(İLK TÜRK İŞLETİM SİSTEMİ) Kayit10
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaKapıGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 PARDUS (İŞLETİM SİTEMİ)(İLK TÜRK İŞLETİM SİSTEMİ)

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
balciugur
En Aktif Üye
En Aktif Üye
balciugur


Ruh Hali : Anlayışlı
Mesaj Sayısı : 102
Rep Puanı : 2147483647
Kayıt tarihi : 21/01/10
Yaş : 103

PARDUS (İŞLETİM SİTEMİ)(İLK TÜRK İŞLETİM SİSTEMİ) Empty
MesajKonu: PARDUS (İŞLETİM SİTEMİ)(İLK TÜRK İŞLETİM SİSTEMİ)   PARDUS (İŞLETİM SİTEMİ)(İLK TÜRK İŞLETİM SİSTEMİ) I_icon_minitimePerş. Ocak 21, 2010 2:15 pm

Oluşum süreci

2003 yılının önemli bir bölümünde ulusal bir dağıtımın gerekliliği, dünyada benzer uygulamalar, yazılım endüstrisinin mevcut durumu ve eğilimleri araştırıldı. Ülkenin bilgi teknolojisi alanındaki insan kaynağı, yerel yazılım sanayinin yetenekleri ve rekabet unsurları incelendi. Tüm bulgular ışığında, 2003 yılı yazında, bir ulusal işletim sistemi dağıtımı oluşturmanın yerinde bir karar olduğu sonucuna varılarak somut düzeyde planlama işine girişildi.

Mevcut işletim sistemleri, başta Linux olmak üzere incelendi, açık kaynak yazılım metodolojisi ve felsefesi ayrıntılı olarak çalışıldı. Hedef, bir dağıtım oluşturmanın ötesinde, bu dağıtımı sürekli kılabilecek organizasyonel yapıyı da kurmak olduğundan yazılım endüstrisinde, özellikle açık kaynak çerçevesinde, kullanılabilecek iş modelleri irdelendi.

Bu incelemeler sonrasında, 2003 yılı sonbaharında, Linux temelli, açık kaynaklı, olabildiğince GPL lisanslama yöntemini kullanan bir işletim sistemi dağıtımı oluşturulmasına karar verildi.

Pardus Projesi'nin hayata geçmesi, 2004 yılı başında teknik ekibin çekirdeğinin oluşturulmasıyla başladı. Bu aşamada Türkiye'nin Linux geçmişi, mevcut ve planlanan dağıtımlar, açık kaynak ve Linux camiası ve girişimleri de göz önüne alınarak, var olan bilgi birikimi ve deneyimden en üst düzeyde yararlanmanın yolları arandı. Sonuçta ulusal işletim sistemi geliştirilmesinde görev alması en uygun kişiler Türkiye'nin dört bir yanından seçilerek TÜBİTAK UEKAE bünyesinde bir araya geldiler.

2004 yılının önemli bir kısmı teknik alternatiflerin değerlendirilmesi ile geçti. Farklı Linux dağıtımları incelendi, mevcut dağıtımlardaki eksiklikler, olası gelişim alanları, yapılması gerekenler ve bunların iş gücü ve kaynak gereksinimleri irdelendi. Hedef kitlenin kim olacağı üzerinde beyin fırtınaları yapıldı, bunun sonucu olarak yol haritası alternatifleri belirlendi.

2004 yılı ekim ayında bu teknik değerlendirmeler sonuçlandı ve yayınlanan Proje Ana Sözleşmesi ile amaç, yöntem ve takvim belirlendi. Pardus'un “bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyen” bir işletim sistemi olmasına, “mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanmasına”, ancak “otonom sisteme evrilebilecek bir yapılandırma çerçevesi ve araçları ile kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlamasına” karar verildi.

Teknik hedefi ve yöntemi belirlenen proje hızla ilerlemeye başladı ve 1 Şubat 2005 tarihinde ilk ürün olan Pardus Çalışan CD 1.0 yayımlandı. Projenin amaçları ve teknik yaklaşımı hakkında Linux camiası ve kullanıcıları bilgilendirmeyi amaçlayan Çalışan CD beklenenin üzerinde ilgi gördü. Sonrasında geliştirme daha çok özgün yenilik projelerine yoğunlaştırıldı ve nihayet 26 Aralık 2005'te Pardus'un ilk kurulabilir sürümü olan Pardus 1.0 Web üzerinden yayımlanmaya başlandı.
ÇOMAR

ÇOMAR (Configuration Manager) sistemin düzgün çalışması için gerekli olan donanım, açılış, ağ, kullanıcı, zaman, görüntü gibi ayarların mümkün olduğu kadar kendi kendine yapılması amacıyla geliştirilen özgün Pardus tasarısıdır. Kullanıcılara bir yetki denetimi dahilinde bu ayarları basit ve anlaşılır bir biçimde değiştirme olanağı sağlayan bir yazılımdır. Ayrıca Çomar dünyada yazılan ilk Türkçe donanım yöneticisidir. Terminal üzerindeki kodlarda Türkçe karakter kullanılmaktadır.
Pisi ve Pisi Paket Yöneticisi

Pisi, bağımlılıkları takip ederek paket inşa etme, kurma, kaldırma, yükseltme ve benzeri işlevleri yerine getirir. Kullanıcı dostu bir grafiksel arayüz ve kapsamlı bir komut satırı arayüzü içerir. Geliştiriciler için tanıdık ve basit bir geliştirme ortamı sunar. Paket yöneticisi ise PISI için geliştirilmiş görsel arayüzdür. Bu arayüzle programları dilediğiniz gibi ekleyip kaldırabilirsiniz.
YALI

Pardus'un görsel kurulum aracıdır. Üstün özellikleri nedeniyle diğer Linux dağıtımlarına göre Pardus'un bilgisayara daha kolay yüklenmesini sağlar. Bu sayede Kullanıcıya çok az iş düşer.
Kaptan, Tasma, Zemberek

Kaptan : Pardus kurulduktan sonra bilgisayarınızdaki masaüstü tercihleri, fare ayarları, katkı deposu, ağ bağlantısı gibi ayarların hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlar.
Tasma: Windows'daki Denetim Masası gibi bilgisayarınızı en kolay şekilde yapılandırmanızı sağlar. KDE geliştiricilerinin 4 sürümünde geliştirmiş oldukları yönetim aracının oldukça kullanışlı olmasından dolayı, geliştirici ekip Pardus 2009 ile birlikte bu yazılımın geliştirilmesini durdurmuştur.
Zemberek : Türkçe imlâ denetim aracıdır. Zemberek entegrasyonu sayesinde imlâ denetim özelliğine sahip olan uygulamalar yanlış yazılan kelimelerin altına kırmızı bir işaret koyar. Zemberek ayrıca yanlış yazılan kelimeler için düzeltme önerileri de sunar.
Disk Yöneticisi

Disk Yöneticisi sisteminizde bulunan disklerin ve disk bölümlerinin açılış sırasında sizin kullanımınıza sunulmak üzere hazırlanması ile ilgili ayarları yapabilmenizi sağlar.
Servis Yöneticisi

Servis yöneticisi pardus üzerinde çalıştırdığınız uygulamaları listeleyen bir arayüzdür. Bu programla isterseniz açılışta bir çok programı otomatik başlatabilir ve otomatik başlamalarını engelleyebilirsiniz. Genelde bu programı kullanan kişiler web tasarımcılardır. Mysql gibi web veritabanı programları aktif etmek için bu program kullanılır.Ve dğeiştirelemez ilkelere sahiptir.
Açılış Yöneticisi

Açılış yöneticisi Pardus işletim sistemini boot ( önyükleme ) yapmak için hazırlanmış temel programcıktır. Aynı zamanda bununla beraber diğer linux ve kapalı kaynak işletim sistemlerini başlangıca eklemektedir. Ayrıca bu programcıkla önyükleme açılış zamanını uzaltıp - kısaltabilir ve yeni işletim sistemleri ekleyebilir, eskilerini silebilirsiniz.
Pardus Güvenlik Duvarı

güvenlik duvarı pardus geliştiricileri tarafından hazırlanmış ve pardus kullanıcılarına sunulmuştur. Bu program ile Http://,Https://,FTP:// gibi temel protokoller ve messenger , aim , smtp , pop3 gibi bir çok protokol üzerinde engelleme yapabilmektedir. Bu sistem diğer işletim sistemlerinde bulunan standart güvenlik duvarlarına benzemektedir. Ancak bu sistem pardus üzerinde sonradan aktif edilen bir sistemdir. Sisteme ulaşmak için "sistem araçlarından"/güvenlik duvarı.. yolunu izleyebilirsiniz.
Kullanıcı Yöneticisi

Kullanıcı yöneticisi Pardus kullanıcılarını temel alan ve kullanıcıların sisteme giriş özelliklerini barındıran temel programcıklardan birtanesidir. Bu programcıkla beraber işletim sisteminize girişte parola kaydı ve giriş sınırlamasını ayarlayabilirsiniz.
Sosyal Etkinlikler ve Katılımlar [değiştir]
Google Summer of Code

Pardus, Google'ın öğrencilerle staj ve kendini geliştirme imkânı ile tasarılara geliştirici ve katkı sağlamayı amaçladığı açık kaynak tasarısı Google Summer of Code'a 2008 ve 2009 olmak üzere iki kere katılmıştır. Bu organizasyona ilk katılan Türk tasarısı Pardus olmuştur.
CeBIT Eurasia Bilişim Fuarı

Bazı dönemlerde Pardus hakkındaki gelişmeleri halka duyurmak ve tasarıya olan ilgiyi arttırmak amacıyla CeBIT Eurasia Bilişim Fuarı'na katılım sağlanmaktadır. 2006, 2008 ve 2009 Fuarlarında Pardus standı kurulmuştur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://paylasimadresiniz.yetkinforum.com
Admin
Admin
Admin
Admin


Ruh Hali : Anlayışlı
Mesaj Sayısı : 282
Rep Puanı : 2147483647
Kayıt tarihi : 12/01/10
Yaş : 29

PARDUS (İŞLETİM SİTEMİ)(İLK TÜRK İŞLETİM SİSTEMİ) Empty
MesajKonu: Geri: PARDUS (İŞLETİM SİTEMİ)(İLK TÜRK İŞLETİM SİSTEMİ)   PARDUS (İŞLETİM SİTEMİ)(İLK TÜRK İŞLETİM SİSTEMİ) I_icon_minitimeSalı Ocak 26, 2010 11:20 am

Türkler de yavaş yavaş kendilerini göstermeye başladılar.2 sene sonra bende arama motoru yapcağım. Cool
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://paylasimadresiniz.yetkinforum.com
 
PARDUS (İŞLETİM SİTEMİ)(İLK TÜRK İŞLETİM SİSTEMİ)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» W yasağına Türk işi çözüm
» Hükümet Türk dizilerine de el attı

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Bilgisayar :: Pardus-
Buraya geçin: