Aroma Terapi Kayit10
Aroma Terapi Kayit10
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaKapıGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Aroma Terapi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin
Admin


Ruh Hali : Anlayışlı
Mesaj Sayısı : 282
Rep Puanı : 2147483647
Kayıt tarihi : 12/01/10
Yaş : 29

Aroma Terapi Empty
MesajKonu: Aroma Terapi   Aroma Terapi I_icon_minitimePerş. Şub. 11, 2010 8:10 pm

Aromalı kokan bitkilerin kullanımı çok eskilere dayanır. Kurutulmuş çiçek, odun, reçine, meyve veya kabukların yakılarak tütsülenmesi ile hastalar tedavide, temizlikte veya bazı ilkel kabilelerde batıl inançlarında tapınmalarında kullanılmıştır. Çiçekler ezildikten sonra sabun, kozmetik madde yapımında ve tedavi maksadıyla kullanılmıştır.

Bitkilerin çiçek, kok, gövde, reçine veya kabuklarından özel metotlarla damıtılarak esanslar elde edilmiştir. Tarihte İlk defa su buharı ile damıtmayı (destilasyon) İbn-i Sina M.S. 1000 yılında gerçekleştirmiştir. Büyük bir Türk alimi olan İbn-i Sina batılılar tarafından, İranlı veya Arap olarak bilinmekte, fakat asla Türk olduğundan bahsedilmemektedir.

Arkeolojik kazılardan destilasyonun M.Ö. 3000 yıllarında şimdiki Pakistan'da kullanıldığı bilinmektedir. Sedir, tarçın ve çam terpeninin M.Ö. 1400'lü yıllarda Mısır'da su buharı ile damıtılarak ve hatta eter yağı sabit yağ içinde çözerek, bundan fitil, krem, yakı, ve tozlar imal ettikleri tespit edilmiştir. Filistin, Sümer, Asur, Roma, eski Hint ve eski Çinlilerinde bitki esanslarını kullandıkları bilinmektedir.

İbn-i Sina'nın (980-1037) su buharı ile damıtma (destilasyon) metodunu geliştirmiş ve tarihte İlk defa saf eter yağı(uçucu yağ, eterik yağ veya esans) elde edilmiştir. Bu buluş tek başına İbn-i Sina'ya ait olmayıp kendinden önce bu alanda İslam alimlerinin yüzlerce yıllık bir çalışmasına son noktayı koymuştur. İbn-i Sina'nın yazdığı yüzlerce eserden maalesef istifade edemiyoruz.

İngiliz asıllı doktor ve astrolog Nicholas Culpeper (1614-1654) aromalı bitkiler üzerine araştırmalar yapmış ve eserler yayınlamıştır. Birçok alim onu takip etmiştir. Aromaterapinin asil kurucusu Fransız asıllı kimyacı Rene, Maurice Gattefosse olup 1936 yılında, Aromate­rapi isimli eserini yazmış ve o günden beri bu ilim dalı Aromaterapi diye anılmıştır.
İmal (üretme) metotları

Eter yağına yağ denmesine rağmen diğer yağlara benzemez. Örneğin ayçiçeği yağı, zeytinyağı veya badem yağı gibi yağlar sabit yağlardır. Oysa eter yağı yüksek kaliteli uçucu yağlardır. Eter yağı suda çözülmez veya çok kötü karışırken sabit yağlar ve alkolle çok güzel karışır. Eter yağı aromalı bitkilerin genellikle belli bölgelerinde: yaprak, çiçek, kabuk, gövde, kok veya reçinesinde yoğunlaşırlar. Bazı bitkilerden ise aynı anda daha fazla ve farklı eter yağı elde edilebilir. Örneğin portakalın çiçek, yaprak ve meyve kabuğundan üç farklı eter yağı kazanılır.
Destilasyon

Destilasyon çok yaygın olarak kullanılan bir metottur. ince kıyılan aromalı bitki drogu içi damıtılmış suyla dolu olan destilasyon balonuna (toplar) konur ve alttan ısıtılınca bitkinin birleşimindeki eter yağı çözülerek gaz haline gelir. Gaz haline gelen et yağı etrafında soğuk su akıntısı olan bir borudan (kondensör) geçirilince tekrar sıvılaşır ve özel bir balonda (cam balon) toplanan eter yağı elde edilir. Su buharı ile damıtılmada aşırı sıcak ve yüksek basınç eter yağının kalitesini düşürür.
Yağda bekletme (Enfleurage)

Bu metot destilasyondan çok farklıdır. Burada çok narin olan çiçeklerinden eter yağı elde etmek için bu metot kullanılır. Cam üzerine yayılan tereyağı üzerine bir sıra çiçek dizilir ve onun üstüne tekrar tereyağı yayılır ve üzerine çiçek dizilir ve buna 5-6 kat oluncaya kadar devam edilir. Bitki çiçeğine göre bu 1 - 4 hafta bekletildikten sonra destilasyonu yapılır. Bu metotla elde edilen eter yağı en kaliteli olandır, fakat bu metot çok pahalı olduğundan pek kullanılmaz.
Solvenle (eriten, çözücü) eter yağı elde etme

Solvenle eter yağı elde etme çok ucuz ve çok basit bir yöntemdir. Eter yağı içeren bitki drogları ince kıyıldıktan sonra içi Solvenle dolu cam balona konur destilasyonu yapılır. Solven genellikle heksan veya petrol eter gibi zehirli kimyasal çözücüler olduğundan bunların destilasyondan sonra eter yağından ayrılması yüzde yüz mümkün olmadığından dahili olarak kullanılmaları mahsurlu olabilir.

Soğuk baskı ile elde edilen eter yağı: Bu metotla meyve kabuklan soğuk baskı ile eter yağı elde edilir. Bunların başında portakal-, greyfurt-, limon-, ve turunç kabuklan gelir. Meyve kabuklarının ilaçlanmamış meyvelerden olması gerekir aksi halde faydadan çok zarar verebilir. Günümüzde ilaçlanmamış turunç bulmak adeta imkansızdır, bu nedenle bu konu çok önemlidir.

Eter yağının kullanım alanları: Eter yağının kullanım alanları oldukça çoktur ve burada ancak bir kaçına değineceğiz. Bazı eter yağları çok yoğun olduğundan inceltilmeden kullanılması mahzurludur ve özellikle de bu konuya hamilelerde ve bebeklerde dikkat edilmelidir. Yetişkinlerin kullandıkları bazı eter yağlan 6 yaşından küçükler için mahsurludur, örneğin okaliptüs yağı içeren doğal ilaçlar. Aromalı doğal ilaçlar genellikle 4-6 adet bitki eter yağının karışımından elde edilen iksirler kullanılır.

1-) Aroma yağı: Kişi çok sevdiği eter yağından 8-10 damla aroma lambasının üstündeki suya ilave edilir ve suyun altındaki mum yakılır. Suyun ısınması ile birlikte içindeki eter yağıda buharlaşır ve odaya yayılarak güzel bir koku verir. Limon ve gül yağından 8-10 damla yeterli gelirken, laden ve topalak yağı çok ağır olduğundan ancak 1-2 damla yeterlidir.

2-) Masaj yağı: Bazı eter yağlarının ise masaj yağı olarak kullanılmasının çok güzel etkileri olur. Eter yağlarından 1 ml alınır ve 49 ml ana yağ ile karıştırılır. Ana yağı zeytinyağı, badem yağı ve jojoba yağı olabilir. Ana yağın sepimi eter yağma göre farklı olabilir. Ana yağdan 49 ml ve eter yağından 1 ml ile karıştırılarak masaj yağı elde edilir.

3-) Enhelesyon yağı: Genellikle nefes yolları rahatsızlıklarına etkili olan eter yağlan seçilir ve bunların özel karışımı ile iksirler elde edilir. Eter yağından 10 ml 90 ml %96'lik alkolle (etil alkol) karıştırılır ve buna 200 ml damıtılmış su ilave edilerek %32'lük inceltilmiş eter yağı elde edilir. Bu şekilde inceltilen eter yağı enhelasyonda veya dezodorizan (fena kokuları yok edici) olarak kullanılır.

Bu alanda oldukça çok natürel ilacı eczanelerden temin etmek mümkündür. Mesela: 10 ml nane yağı(Eter yağı) ve 5 ml okaliptüs yağı85 ml alkollü (Etanol) (Fahrenberg, Selg ve ekibi) karıştırıldıktan sonra elde edilen bu iksirle baş ağrısı ve migren rahatsızlığı olan hastaların şakaklarına 2-3 damlama günde 3-4 defa sürülmesi ile hastaların rahatladığı tespit edilmiştir.

Eter yağlarının özellikleri: Burada adı geçen hiç bir bitkinin eter yağının etkisi Gökçek İksir, Gökçek Tonik ve Gökçek Diyetin etkisi ile karşılaştırmak mümkün değildir. Örneğin limon tansiyon düşürücü, fakat tansiyonun sebep olan etkenleri ortadan kaldırıcı özeliği yoktur. Budan dolayı etkisi kalıcı değil geçicidir. Oysa Gökçek İksir, Gökçek Tonik ve Gökçek Diyet sebebi ortadan kaldırıcı ve de vücudun bütün hücrelerini yenileyici (rejenerasyon) özeliğe sahiptirler. Bu nedenle ne kimyasal ne de bitkisel hiç bir ilaç, bu iki doğal ilacın yerini alamaz.
1. Deri bakımı için eter yağları

Anti mikrobik: Kekik, adaçayı, mele, karanfil, lavanta, limon, terpentin, okaliptüs

İltihap önleyici: Papatya, lavanta, civanperçemi

Antimikozit (Mantarları yok edici): Lavanta, mırra, mele, civanperçemi

Haşerelere karşı: B. Itır, karanfil, sedir, civanperçemi, okaliptüs

Yara iyileştirici: Lavanta, günlük, gül, neroli, papatya

Dezodorizan (kötü kokuyu yok edici): Selvi, ardıç, limon çayı, kekik, adaçayı
2. Sindirim rahatsızlıklarında eter yağının etkisi

Krampları çözücü: Nane, kimyon, papatya, turunç., rezene

Şişkinliğe karşı: Turunç, nane, reyhan, rezene

Safra arttırıcı: Nane, lavanta, kimyon

Karaciğeri güçlendirici: Nane, lavanta, biberiye

İştah açıcı: Turing, zencefil, anason, melekotu kökü, portakal
3. Kan dolaşımı, kas ve eklem rahatsızlıklarında eter yağının etkisi

Tansiyon düşürücü: Limon, ylang-ylang, mercanköşkü, lavanta

Tansiyon yükseltici: Biberiye, kekik, okaliptüs, nane

Lenfleri çalıştırıcı: Huş, Greyfurt, rezene, limon
4. İdrar yolları, cinsel organlar ve hormon rahatsızlıklarına karşı eter yağının etkileri

Krampları çözücü: Misk adaçayı, lavanta, yasemin, papatya

Anti mikrobik: Mela, bergamiye, sandelodunu, papatya

Cinsel gücü arttırıcı: Kakule, neroli, yasemin, gül, ylang-ylang, misk adaçayı

Süt arttırıcı: Anason, rezene, yasemin, kimyon

Rahmi kuvvetlendirici: Mırra, gül, günlük, oğulotu, yasemin

Adet düzenleyici: Misk adaçayı, rezene, nane, papatya
5. Nefes yolları rahatsızlıklarına karşı eter yağının etkileri

Balgam söktürücü: Terpentin (gam yağı), kekik, mırra, rezene, cam, okaliptüs, sandelodunu

Anti mikrobik: Huş, greyfurt, limon, rezene
6. Sinir sistemini kuvvetlendirici eter yağları

Teskin edici: Bergamiye, limon, oğulotu, papatya, lavanta

Uyarıcı: Neroli, nane, ylang-ylang, yasemin, reyhan

Sinirleri güçlendirici: Oğulotu, lavanta, biberiye, ardıç, papatya, misk adaçayı
7. Immün (bağışıklık) sistemini kuvvetlendirici eter yağlan

Ateş düşürücü: Adaçayı, nane, limon, reyhan

Terletici: Biberiye, kekik, papatya [1]

Aromaterapy massage
Aromatherapy (English)
What is Aromatherapy?

Aromatherapy is the practice of using volatile plant oils, including essential oils, for psychological and physical well-being.

Essential oils, the pure essence of a plant, have been found to provide both psychological and physical benefits when used correctly and safely. The Essential Oil Profiles area details over 90 essential oils. Absolutes, CO2s and Hydrosols are also commonly utilized in aromatherapy. Although essential oils, CO2 extracts and absolutes are distilled by different methods, the term essential oil is sometimes used as a blanket term to include all natural, aromatic, volatile, plant oils including CO2s and absolutes.

In addition to essential oils, aromatherapy encourages the use of other complementary natural ingredients including cold pressed vegetable oils, jojoba (a liquid wax), hydrosols, herbs, milk powders, sea salts, sugars (an exfoliant), clays and muds.

Products that include synthetic ingredients are frowned upon in holistic aromatherapy. It is important to note that perfume oils also known as fragrance oils (and usually listed as "fragrance" on an ingredient label) are not the same as essential oils. Fragrance oils and perfume oils contain synthetic chemicals and do not provide the therapeutic benefits of essential oils.

Buyer Beware: The United States does not regulate the use of the word aromatherapy" on product packaging, labeling or in product advertising, so any product can be marketed as a product suitable for aromatherapy. There are quite a few products on the market that contain unnatural ingredients including fragrance oils and claim to be aromatherapeutic. It's important to look at the ingredient label when seeking true aromatherapy products.

Also, use caution with marketing claims that state a product is "Made With Essential Oils" or "Made With Natural Ingredients." Claims like these do not state that the product is only made with the ingredient(s) specified. Such products may contain heavy proportions of synthetic fragrance oils and only contain a minute quantity of essential oil to simply be able to profess the "Made With Essential Oils" claim.

Don't let false marketing hype scare you away from the benefits of holistic aromatherapy. By exploring AromaWeb and other aromatherapy resources, you can learn how to safely use just a few essential oils and start gaining the benefits of aromatherapy. If you realize you hold an even deeper interest, you can learn to make your own products and control the exact ingredients included in your own personal aromatherapy products.[2]

Aromatherapy is a form of alternative medicine that uses volatile plant materials, known as essential oils, and similar aromatic compounds from plants, for the purpose of improving a person's mood, cognitive function or health. Preliminary scientific evidence is growing in all these areas.

Aromatherapy is a generic term. It is used by manufacturers (of personal care, wellness and hygiene products) as well as practitioners, including massage therapists, chiropractors, nurses and doctors. Over-the-counter products that make use of essential oils (or their constituents, such as menthol and methyl salicylate) include mouthwashes, liniments and "rubbing ointments", such as Listerine, Mentholatum Deep Heat and Vicks VapoRub. However, aromatherapy purists insist that neither essential oil constituents as such, nor synthetic fragrant chemicals, should ever be used.

Because many essential oils are potent antimicrobials, they can be useful in the treatment of infectious disease. They are used as medicines, often in combination with other herbal preparations, by a small group of doctors in France. In nursing, essential oils are increasingly used in pain management, anxiety/depression, and Alzheimer's disease. Aromatherapy may be used in combination with other forms of alternative medicine. Terms such as 'essential oil therapy' 'clinical aromatherapy' and 'medical aromatherapy' have been used by some journals, educational institutions and practitioners, in order to distance themselves from association with the commercial aspects.[3]

aromaterapia, aromaterapi, aromateraphy, history, egypt
History

Aromatherapy has origins in antiquity with the use of infused aromatic oils, made by macerating dried plant material in fatty oil, heating and then filtering. Many such oils, and their healing properties, are described by Dioscorides in his De Materia Medica, written in the first century. Distilled essential oils have been employed as medicines since the invention of distillation in the tenth century.

The concept of aromatherapy was first mooted by a small number of European scientists and doctors, in about 1907. In 1937, the word first appeared in print in a French book on the subject: Aromathérapie: Les Huiles Essentielles, Hormones Végétales by René-Maurice Gattefossé, a chemist. An English version was published in 1993. In 1910, Gattefossé burned a hand very badly in a laboratory explosion. The hand developed gas gangrene, which he successfully, and intentionally, treated with lavender oil. This helped greatly to fire an already existing interest in aromatherapy, though it was not the "lucky accident" that is sometimes recounted by others.

A French surgeon, Jean Valnet, pioneered the medicinal uses of essential oils, which he used as antiseptics in the treatment of wounded soldiers during World War II.[3]
Modes of application

The modes of application of aromatherapy include:

1. Aerial diffusion: for environmental fragrancing or aerial disinfection
2. Direct inhalation: for respiratory disinfection, decongestion, expectoration as well as psychological effects
3. Topical applications: for general massage, baths, compresses, therapeutic skin care [3]

Materials

Some of the materials employed include:

1. Essential oils: Fragrant oils extracted from plants chiefly through steam distillation (e.g. eucalyptus oil) or expres​sion(grapefruit oil). However, the term is also occasionally used to describe fragrant oils extracted from plant material by any solvent extraction.
2. Absolutes: Fragrant oils extracted primarily from flowers or delicate plant tissues through solvent or supercritical fluid extraction (e.g. rose absolute). The term is also used to describe oils extracted from fragrant butters, concretes, and enfleurage pommades using ethanol.
3. Phytoncides: Various volatile organic compounds from plants that kill microbes. Many terpene-based fragrant oils and sulfuric compounds from plants in the genus "Allium" are phytoncides, though the latter are likely less commonly used in aromatherapy due to their disagreeable odors.
4. Herbal distillates or hydrosols: The aqueous by-products of the distillation process (e.g. rosewater). There are many herbs that make herbal distillates and they have culinary uses, medicinal uses and skin care uses. Common herbal distillates are rose, lemon balm and chamomile.
5. Infusions: Aqueous extracts of various plant material (e.g. infusion of chamomile)
6. Carrier oils: Typically oily plant base triacylglycerides that dilute essential oils for use on the skin (e.g. sweet almond oil) [3]

Aromaterapi, aromateraphy
Theory

Aromatherapy is the treatment or prevention of disease by use of essential oils. Two basic mechanisms are offered to explain the purported effects. One is the influence of aroma on the brain, especially the limbic system through the olfactory system. The other is the direct pharmacological effects of the essential oils. While precise knowledge of the synergy between the body and aromatic oils is often claimed by aromatherapists, the efficacy of aromatherapy remains to be proven. However, some preliminary clinical studies show positive effects.

In the English-speaking world, practitioners tend to emphasize the use of oils in massage. Aromatherapy tends to be regarded as a complementary modality at best and a pseudoscientific fraud at worst.

On the continent, especially in France, where it originated, aromatherapy is incorporated into mainstream medicine. There, the use of the antiseptic, antiviral, antifungal, and antibacterial properties of oils in the control of infections is emphasized over the approaches familiar to North Americans. In France some essential oils are regulated as prescription drugs, and thus administered by a physician. French doctors use a technique called the aromatogram to guide their decision on which essential oil to use. First the doctor cultures a sample of infected tissue or secretion from the patient. Next the growing culture is divided among petri dishes supplied with agar. Each petri dish is inoculated with a different essential oil to determine which have the most activity against the target strain of microorganism. The antiseptic activity manifests as a pattern of inhibited growth.

In many countries, essential oils are included in the national pharmacopoeia, but aromatherapy as science has never been recognized as a valid branch of medicine in the United States, Russia, Germany, or Japan.

Essential oils (EOs), phytoncides, and other natural VOCs work in different ways. At the scent level they activate the limbic system and emotional centers of the brain. When applied to the skin (commonly in form of "massage oils," i.e., 1%–10% solutions of EO in carrier oil) they activate thermal receptors and kill microbes and fungi. Internal application of essential oil preparations (mainly in pharmacological drugs; generally not recommended for home use apart from dilution—1%–5% in fats or mineral oils, or hydrosoles) may stimulate the immune system.[3]
Kaynaklar

[1] gizliilimler.tr.gg
[2] www.aromaweb.com/articles/wharoma.asp
[3] en.wikipedia.org/wiki/Aromatherapy
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://paylasimadresiniz.yetkinforum.com
 
Aroma Terapi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Sağlık :: Şifali bitkiler-
Buraya geçin: